Bu Blogda Ara

Translate

11 Nisan 2012 Çarşamba

Süper Final "Şampiyonluk Grubu" Değerlendirmesi



"Futbolun doğal akışına aykırı olduğu için karşı çıkmıştım bu sisteme, halen de aynı görüşteyim. Sabah fikstür çekildiğinde ise antremanımız vardı, antremandan sonra maçlara şöyle bir baktım. Ne yalan söyleyeyim heyecanlandım.. "


Aykut Kocaman bu sözleri söylediğinde, belki farkında olmadan milyonlarca insanın içinden geçenlere tercüman oluyordu.
Öyle ki sezon başına dönersek, Süper Final sistemini destekleyen tek bir kişi yoktu. (Yayıncı kuruluş ve MAA federasyonu hariç) Herkes haksızlık,adaletsizlik,eşitsizlik üzerine kurulan sistemin olağanüstü durumlarla bezeli olan bu sezona özgü olduğunu düşünüp durumu kabullenmişti. Sezonun sonlarına yaklaştığımızda özellikle Galatasaray cephesinden gelen itirazlar daha da şiddetlenmeye başlandı. Haksız da sayılmazlardı. 34 maç sonunda 9 puan önde oldukları bir sezonda şampiyonluğu kaybetme riskiyle karşı karşıyaydılar. Ama sezon başında belirlenen statüyü değiştirme şansları olmadığına göre bu çabalar nafile idi. Derken fikstür çekildi ve önümüze bu statüyü beğenmeyen taraflı tarafsız herkesi heyecanlandıran bir tablo çıktı. Hangimiz 4 büyükleri iki yarılı lig usulü 6 maçta düşünmemiştik ki. Öyle maçlar var ki Alex De Souza'nın söylediği gibi gerçekten "kalbi olan seyretmesin." Dün Fatih Terim'in yaptığı espri aslında gerçek, Abdurrahim Albayrak bu maçlara nasıl dayanır orası da meçhul. Her neyse, Süper Final ile ilgili bu girişten sonra değerlendirme yazımıza konu olacak Şampiyonluk grubunun 4 takımını ve onların şampiyonluk şanslarını değerlendirelim. İyi okumalar !



1) Galatasaray (39 Puan) : Galatasaray Süper Final Şampiyonluk grubuna birinci favori olarak girecek. Eğer işler yolunda giderse Kadıköy'de şampiyonluk turu atma ihtimalleri bile var. Bu düşünce oyuncu,teknik heyet ve yönetimi şampiyonluk için daha da kamçılayacaktır.  Kupaya giden yolda fikstürlerine bakarsak : Beşiktaş(D),Fenerbahçe,Trabzonspor(D),Trabzonspor,Beşiktaş,Fenerbahçe(D). Puan avantajının yanı sıra kağıt üstünde en iyi fikstüre de onlar sahip. İlk Beşiktaş maçında Siyah Beyazlı ekipte Almeida ve Egemen'in olmayacak olması,3.hafta Trabzonspor maçında rakibin seyircisiz olacak olması avantajlarına avantaj katıyor. Camiayı son günlerde olumsuz anlamda meşgul eden Felipe Melo ve Riera'nın Fatih Terim tarafından affedilmesi de takımda moralleri iyice yükseltti. Beşiktaş karşısına ise 2 eksikle çıkacaklar. Sakat Serkan Kurtuluş ve cezalı Emre Çolak ilk hafta forma giyemeyecek isimler.. 

Sezon içinde diğer büyüklerle oynadığı 6 maçta 3 galibiyet 3 beraberlik alarak 4 büyükler içinde en çok puanı toplayan takım olan Galatasaray, bu performansın benzerini Süper Final'de gösterirse şampiyon olur . Lakin 3 beraberliği düşündüğümüzde puan kaybı yaşayacakları da muhtemel. Tabi en yakın rakip Fenerbahçe bunu nasıl değerlendirir orası tam bir muamma. Şampiyonluğun anahtarı bence ilk 2 haftada oynayacakları maçlarda. Eğer ki ilk 2 haftadan 6 puan çıkarırlarsa bu işi bitirirler. Ama işleri hiçte kolay olmayacak. Çünkü karşılarında istekli bir Beşiktaş ve son 2 maçtan ders alan bir Fenerbahçe bulacaklar..


2) Fenerbahçe (34 Puan) : Fenerbahçe, Süper Final Şampiyonluk grubunun kendi kaderini kendi çizme şansına sahip iki takımından biri. Sarı Lacivertli ekip önlerindeki 6 maçı da kazandıkları takdirde diğer maçların sonucuna bakmadan şampiyon olacaklar. Takım içinde de bu bilincin yerleştiği son açıklamalardan belli oluyor. Kuraların çekildiği gün Radyo Fenerbahçe'ye konuşan Volkan Demirel "Önemli olan bizim maçların ne olacağı. Diğer rakiplerin birbirleriyle karşılaşmalarını fazla düşünmüyoruz." diyerek sadece kendi maçlarına konsantre olacaklarını gösterdi. Fenerbahçe'nin fikstürü ise bir hayli zorlu : Trabzonspor,Galatasaray(D),Beşiktaş,Beşiktaş(D),Trabzonspor(D),Galatasaray. İlk hafta içeride Trabzonspor ile başlamaları avantaj gibi gözükse de 2.haftada Arena'ya gitmeleri, 3 ve 4.haftalarda üst üste Beşiktaş ile oynayacak olmaları, 4 ve 5.haftalarda üst üste zorlu Beşiktaş ve Trabzonspor deplasmanları ve Trabzonspor'un tek seyircili maçını Fenerbahçe'ye karşı oynayacak olması fikstürü onlar adına yıpratıcı yapıyor..

Bu sezon diğer büyüklerle oynadıkları 6 maçta 2 galibiyet 3 beraberlik ve 1 yenilgi aldılar. Şampiyon olmak için daha fazlasına ihtiyaçları olacak. Yapabilirler mi özellikle deplasman grafiğini düşündüğümüzde zor gözüküyor. Ama bahsettiğimiz konu Fenerbahçe ve derbiler ise imkansız diye bir şey yok. Öyle ki Sarı Lacivertliler son 10 yılda derbilerde açık ara en fazla puan toplayan takım. İyi konsantre olup,motive olabilirlerse mucize gerçekleşebilir. Onlar içinde en kritik haftalar ilk 2 hafta. Kadıköy'de alınacak bir Trabzonspor galibiyeti,İnönü'de Galatasaray'ın takılmasıyla beraber 2.hafta Arena'dan alınacak bir zafer onları henüz 2.hafta sonunda lider yapabilir. Tabi bu senaryolar için ilk hafta galibiyet şart. Pazar günkü maç öncesi Sezer sakatlığı sebebiyle oynayamayacak durumdayken Alex,Emre ve Özgür Çek'in durumları ise belirsizliğini korumakta. Kendisi için her maçı ayrı final 6 maça çıkacak olan Fenerbahçe bakalım mucizeyi gerçekleştirecek mi,göreceğiz..


3) Trabzonspor (28 Puan) : Süper Final öncesi hedefini en gerçekçi koyan takım bence Trabzonspor. Bordo Mavili takımda birinci hedef Fenerbahçe'yi geride bırakıp Şampiyonlar Ligi'ne katılmak. Şampiyonluk ise ikinci planda. Bu yüzden oynayacakları ilk maç olan Fenerbahçe karşılaşmasına farklı gözle bakıyorlar. Direk rakipleri olarak gördükleri Sarı Lacivertlileri devirdikleri takdirde Süper Final onlar için çok başka bir anlam kazanacak. Karadeniz temsilcisinin fikstürü ise şu şekilde : Fenerbahçe(D),Beşiktaş,Galatasaray,Galatarasay(D),Fenerbahçe,Beşiktaş(D). Trabzonspor'un fikstüründe en önemli maç Fenerbahçe deplasmanı. Diğer maçların önemi bu maçın sonucuna göre belli olacak. Bordo Mavililerde eksiklerde bu zorlu maç öncesi can sıkıyor. Burak,Volkan Şen ve Olcan'ın durumları belirsiz. Vittek kesin yok, Serkan Balcı ise yetiştirilmeye çalışılıyor. Avni Aker'de oynanacak olan Beşiktaş ve Galatasaray maçlarının seyircisiz oynanacağını da ekleyelim..

Sezon içinde diğer büyüklerle oynanan 6 maça baktığımızda ise Trabzonspor'un karnesi kırıklarla dolu. 6 maçta 1 galibiyet,2 beraberlik,3 de yenilgi alınmış. Özellikle takımın Avrupa yorgunu olduğu dönemlerde gelen yenilgilerin bu tablonun oluşmasında payı yadsınamaz. Ama artık bahaneleri kalmadı. Takım önündeki 6 maçı da kazanıp, Fenerbahçe'nin takılmasını bekleyecek. Koşulları düşündüğümüzde işleri zor gözükse de futbol topunun yuvarlak olduğunu hatırlatmamıza gerek yok herhalde. Dolayısıyla her şey mümkün..


4) Beşiktaş (28 Puan) : Süper Final öncesi 4 büyük takımın teknik direktörlerini bir araya getiren Lig TV "Süper Buluşma" programını izleyenler Tayfur hoca'nın diğer 3 hocaya göre daha heyecansız olduğunu görmüşlerdir. Teknik direktöründeki bu motivasyon düşüklüğü oyunculara sirayet etmiş mi Cumartesi günü göreceğiz ama umarım etmez (!) Şimdi Beşiktaş'ın fikstürüne bakalım : Galatasaray,Trabzonspor(D),Fenerbahçe(D),Fenerbahçe,Galatasaray(D),Trabzonspor. Fikstürü Galatasaray'dan sonra en iyi takım nispeten Beşiktaş. Takım ilk iki maçını kazanmayı başarırsa Beşiktaşlı taraftarların kalbi 3.hafta Kadıköy'de çok başka atacak. Galatasaray maçı öncesi eksikler, cezalı Almeida ve Egemen'le sakat Cenk. Cumartesi günü özellikle Egemen'in eksikliğini hissedeceklerini düşünüyorum. Yerine oynayacak isim boşluğunu doldurabilir mi bilinmez.. 

Beşiktaş sezon içinde diğer büyüklerle yaptığı 6 maçta 1 galibiyet,2 beraberlik,3 yenilgi aldı. Takım bu sezon Avrupa'da başarılı olurken derbilerde çok silik bir performans sergiledi. Basında konuşulanlara göre başta Portekizli oyuncular olmak üzere bazı oyuncular maç seçiyor. Eğer bu iddia doğru ise herhalde bu duruma en çok Beşiktaşlılar sevinecek. Zira Süper Final'de hiç bir maç diğerinden önemsiz olmayacak, dolayısıyla bütün oyuncular %100'ünü vermek zorunda kalacak. Bu durum Beşiktaş'ın avantajı olabilir ve Siyah Beyazlılar Süper Final'de daha önce hiç görmediğimiz bir oyun oynayabilirler. Beşiktaşlıların bunun gerçekleşmesini beklemekten başka çaresi yok..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder