Bu Blogda Ara

Translate

17 Nisan 2012 Salı

Siyah-Beyaz film gibi


Beşiktaşlılar ilerde, geriye dönüp 2011-2012 sezonuna baktıklarında tıpkı forma renkleri gibi bir yıl görecekler. Beyaz tarafta Avrupa grubundan lider çıkma, bir önceki sezonun Avrupa Ligi finalisti Braga zaferi dururken, siyah tarafta ligde 13 maçta sadece 2 galibiyet alınan bir sürecin yaşandığı, Ankaragücü gençlerinin bile yenilemediği, kupada Boluspor'a elenilen bir sezon hatırlarda kalacak.
Önümüzdeki sezon takımda büyük değişiklikler olacağı aşikar. Öyle ki içeride Samsunspor'a kaybedilen 1-0'lık maçtan sonra tribünün etkin grubu Çarşı yeni başkan Fikret Orman'ı "Başkan bu futbolcuların alayını sat" nidalarıyla selamlıyordu..


Dün Galatasaray'a karşı alınan 2-0 yenilgiden sonra Beşiktaş için sezon fiziki olarak tamamlanmasa da, ruhen tamamlandı. Şimdiden basında takımdan gidecekler,transfer edilecekler konuşulmaya başlandı. Tayfur hoca da yeni sezon kadrosunu şimdiden şekillendirmek üzere bugün Sidnei,Bebe ve Alves'i kadro dışı bıraktı. Aslında daha çok gidecek isim var. Sadece sezon sonu bekleniyor. Bu yazıda Beşiktaş'ın bu sezonunu oyuncular bazında değerlendireceğim, gitmesi ve kalması gerekenleri yazacağım. Tabi transfer dedikodularını eklemeyi ihmal etmeden. İyi okumalar..


KALECİ : Beşiktaş bu sezon kalecilerden yana çok sıkıntı yaşayıp çok puanlar kaybetti. Kara Kartal'ın oynadığı 35 lig maçının 25'inde kaleyi Cenk Gönen korudu. Cenk henüz 24 yaşında. Çok da yetenekli. Gerekli zaman verilirse bir Volkan Demirel olabilir. Volkan'ın ilk zamanlarında yediği goller Cenk'i aratmayacak cinstendi ama şimdi ülkenin en iyi kalecisi konumunda. Peki Beşiktaş bu zamanı tanıyacak takım mı, orası meçhul. 2.kaleci Rüştü ise 10 maçta forma giydi. 38 yaşındaki oyuncu için jübile zamanı geldiğini düşünmekteyim. Beşiktaş bu mevkide Rüştü'nün boşaltıcağı yere Gaziantepspor'lu Karchemarskas'ı alabilir. Ama isim ne olursa olsun kaliteli bir "1 numara" transferi şart..


DEFANS : Bu sezon şampiyonluğa oynayan iki takım Fenerbahçe ve Galatasaray'ın defans hattını sokakta top oynayan bir çocuğa sorsak eksiksiz sayabilir. Hatta nispeten Trabzonspor'u bile söyleyebilir. Ama aynı başarıyı Beşiktaş'ta yakalaması imkansız. Sakatlıklar,formsuzluk,istikrarsızlık adına ne derseniz deyin Siyah Beyazlı takım savunmada çok kötü bir sezonu geride bırakıyor. Bu kötü yılda ayakta kalan isimler 31 maçla Egemen, 26 maçla Sivok ve İsmail, 20 maçla da Hilbert oldular. Sakatlığı sebebiyle sadece 4 maç oynayabilen Ersan sağlam bir yaz kampıyla daha iyi olabilir. Hilbert'in yokluğunda 10 maçta şans bulan 22 yaşındaki Tanju ise rotasyonda kullanılmak üzere seneye de takımda tutulabilir. 22 maç oynayan Ekrem Dağ, 18 maç oynayabilen İbrahim Toraman vasat bir sezon geçirdiler. Tayfur hoca,önümüzdeki senenin savunma hattını kurmaya şimdiden başladı. 10 maçta oynayan Brezilyalı Sidnei ile bugün itibariyle yollar ayrıldı. Kontratı bitecek Sivok'un ise takımda kalıp kalmayacağı belli değil. Çek oyuncu için Süper Final sonrasında Fenerbahçe'nin devreye girebileceği konuşuluyor. Eğer Sivok yollanırsa, Beşiktaş önümüzdeki sezon Egemen-Hilbert ikilisinin yanına 1.sınıf bir stoper ve İsmail ayarında bir sol bek transfer etmeli ve kemik savunma dörtlüsünü oluşturmalı..


ORTA SAHA : Siyah Beyazlı takımın belki de en büyük dönüşümü yaşayacağı mevki, futbolda dizilişin kalbi olan orta sahası. Bir takımı rezil eden de vezir eden de orta sahasıdır sözünü söyleyen Garry Lineker'in ne kadar haklı olduğunu Beşiktaş'a bakarak anlayabiliyoruz. Önce başarılı olan isimlere değinelim. Kuşkusuz sadece takıma değil sezona damgasını vuran Fernandes 27 maçla zirvede. Portekizlinin yanısıra 29 maçla Veli, 28 maçla Ernst başarılı denebilecek performanslar ortaya koydular. 28 maçla Necip, 26 maçla Simao, 20 maçla Quaresma da vasat bir sezon geçirdiler. 5 maçta şans bulan genç Burak ile 1 maç oynayan "Turkish Messi" Muhammet rotasyonda kendilerine yer bulamadılar. Şimdi gelelim bana göre gönderilmesi gereken isimlere. 10 maç oynayan ve miadını dolduran 34 yaşındaki Mehmet Aurelio takımdan gönderilmesi gereken ilk isim. 3 maçta süre alan genç Portekizli Alves bugün kadro dışı bırakılan isimlerin arasında. Bu 2 ismin yanında sezonu vasat tamamlayan Quaresma ve yaşı düşünülerek Simao da gönderilebilinir. Seneye Fernandes-Ernst'in yanında her iki kanada alınacak Stoch tarzı bir Türk, bir de yabancı yıpratıcı kanat oyuncusu Siyah Beyazlı takımı bambaşka bir havaya bürüyebilir..


FORVET : Beşiktaş'ın bu sezonki başarısızlığında önemli payı olan bir başka mevki de forvet hattı. Burada oynayan oyuncular ritm ve istikrarı bir türlü yakalayamadılar. Rakamlara göre geçer not alsalar da, sezon geneli oyunlarına bakıldığında başarısız oldukları anlaşılıyor. 31 maçta oynayan Pektemek ve 22 maçta oynayan istikrarsız Almeida vasat bir sezon geçirdiler. Bu isimlerin dışında 22 maça çıkan Edu, 19 maçla Holosko, 5 maçla Mehmet Akyüz kötü bir sezon geçirdiler. Önümüzdeki sezonun kadrosunda şüphesiz bugün kadro dışı bırakılan ve sadece 3 maç forma giyen Bebe bulunmayacak. Portekizlinin yanısıra Edu,Holosko,Mehmet Akyüz ve eğer ederi bulunursa Almeida ile de yollar ayrılmalı. Önümüzdeki sezon içinse Mustafa Pektemek'in merkezinde yer alacağı bir forvet hattına 1.sınıf yabancı bir forvet ve kaliteli Türk oyuncu transfer edilmeli gibi görünüyor..





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder