Bu Blogda Ara

Translate

15 Nisan 2013 Pazartesi

Benfica'nın "Bela Guttmann laneti"


Yukarıda fotoğrafı olan adam, öyle bir adam ki belki de temsilcimiz Fenerbahçe'nin UEFA Avrupa Ligi finali yolunda Benfica karşısındaki en büyük kozu. İnanamadınız değil mi. Öyleyse okumaya devam edin.. *

Benfica, Fenerbahçe'nin rakibi olunca hemen araştırmalara başladım. Lazio gibi sağlam bir kritik yapma peşindeydim. Ama Portekiz kulübünü araştırırken karşıma çıkan bu hikaye çok dikkatimi çekti ve analiz yerine rakibimizin bu lanetini sizlerle paylaşmaya karar verdim. Öyle ya bu efsane belki de bizim en büyük kozumuz olacaktı..

Portekiz temsilcisinin tarihinde 2 Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu var. İşte o dönemin en iyi teknik direktörü olan kahramanımız Bela Guttmann, Benfica'yı 1961'de Barcelona karşısında, 1962'de de Real Madrid karşısında Avrupa şampiyonluğuna taşıdıktan sonra kulüp yönetiminden bonus ücretler talep etti. Fakat yönetim, sözleşmede böyle bir madde bulunmadığını ifade ederek Guttman'ın talebini geri çevirdi. Macar teknik adam bu duruma içerledi ve taraflar arasındaki birliktelik sona erdi. İşte bu noktada, hiçbir zaman resmileşmemiş olsa da, Guttmann'ın takımdan ayrılmadan önce sarf ettiği bir cümle var ki, Benfica bu cümlenin sonuçlarından halen kurtulabilmiş değil. Söylentilere göre Guttmann, "Benfica bir 100 yıl daha Avrupa'da şampiyonluk göremeyecek." sözleriyle kulübü adeta bir lanetin içerisine sürükledi..
  • Kartallar, 1963'te Kupa 1'da yine finale yükseldiler ama Milan'a kaybettiler.
  • 1965'te Benfica yeniden finaldeydi, Inter'e kaybettiler.
  • 1968'de bu defa Manchester United, Portekizlileri ikincilik koltuğuna itti.
  • 1983'te Anderlecht finalden zaferle ayrılan taraf oldu.
  • 1988'de PSV, takımın üçüncü şampiyonluk hayaline son verdi.
1990'da Benfica bir kez daha Kupa 1'de finale kadar yükseldi. Guttmann'ın takımının efsane oyuncusu Eusebio, o finalden önce Macar teknik adamın mezarını ziyaret etti  ve bu lanetin sona ermesi için dua etti. Ama olmadı. Milan maçı 1-0 kazanarak son şampiyonluktan beri beşinci kez final oynayan rakibini bir kez daha üzdü..

Benfica'ya gönül veren taraftarlar bu defa Kupa 1'de olmasa bile en azından Kupa 2'de bu lanetin ortadan kalkması için dua ediyor olacaklar. Bakalım Fenerbahçe "Bela" Guttmann'ın lanetini sürdürmeyi başarabilecek mi göreceğiz..



*goal.com'dan faydalanılmıştır.

9 yorum:

  1. Bu lanet açıkçası Fenerbahçe açısından çok da iç açıcı bi durum oluşturmuyor (: Hep finale bir şekilde çıkıp finalde yenilmişler.

    YanıtlaSil
  2. tabi orası öyle de bakıldığında 2011'de Braga'ya yarı finalde elenmişler yani bu lanet yarı finalde de buluyor onları :))

    YanıtlaSil
  3. Umarım Fenerin hayrına olur bu felaketler.

    YanıtlaSil
  4. Umarım lanet Benfica'nın final maçındada devam eder.

    YanıtlaSil
  5. 1.kupadaki laneti bilemem de 2.kupa'da öyle bir durum yok. Bunun örneği de 1975 7-0 Benfica galibiyeti ... 13 sene önce Türkiye'ye ilk kupayı getiren Galatasaray'dan sonra 2.kupa da bu sene neden gelmesin!

    YanıtlaSil
  6. @Murat

    inşallah..

    @Ayfer

    2.kupa da 2011'de Braga'ya yarı finalde kaybettiler ki o sene de bu mağlubiyeti Guttmann'a bağlayanların sayısı az değildi :) inşallah gelir bu sene de :)

    YanıtlaSil
  7. O kupa kazanılacak,seremoniye çıkılmayacak. Platini'de yığılıp kalacak. ALLAH'ın izniyle...

    YanıtlaSil
  8. benfica laneti yine geçemedi :(

    YanıtlaSil