Bu Blogda Ara

Translate

15 Mart 2013 Cuma

bir SS Lazio kritiği


Avrupa Ligi'nde yoluna emin adımlarla devam eden Fenerbahçe'nin çeyrek finaldeki rakibi SS Lazio oldu. Kişisel olarak kura çekiminde Basel veya Rubin'i tercih etsem de diğer yanda Chelsea ve Tottenham varken pek de itiraz edemeyeceğim bir eşleşme oldu İtalyanlar. Bu yazıda Gök Mavili takımı siz okuyucular için artı ve eksileriyle değerlendireceğim..

Öncelikle kulübün geçmişinden bahsedelim. Lazio 1973-74 ve 1999-00 sezonlarını Serie A'da şampiyon olarak bitirdi. Özellikle milenyum çağının başında yaptığı transferlerle adından söz ettiren İtalyan takımı, Nedved,Veron,Almeyda,Simoene,Simone İnzaghi,Crespo ve Peruzzi gibi yıldızlarla 90'ları sonu ve 2000'lerin sonuna damgasını vurmuştu. 1997/98 sezonunda UEFA Kupası finalinde İnter'e 3-0 kaybeden takım, bir sonraki sezon Kupa Galipleri Kupası'nı müzesine götürdü. 1999 yılının Süper Kupası'nı da yine İtalyan takımı kazanıyordu. Önemli oyuncularının ayrılması ve ekonomik darboğaza girilmesiyle Lazio hem yerel ligde hem Avrupa'da başarılı günlerini unuttu. Fenerbahçe'nin çeyrek final oynadığı sezon olan 2007/08 sezonunda Şampiyonlar Ligi'nde grupta sonuncu olarak elenen takım, geçen sezon da Atletico Madrid karşısında varlık gösterememişti..

Şimdi İtalyanların bu sezonki maç performanslarına bakalım. Avrupa Ligi'nde, hepimizin eşleşmekten korktuğu Tottenham Hotspur önünde grubunu yenilgisiz lider tamamlayan Lazio, 2.turda Fenerbahçe'nin grubundan gelen M.Gladbach'ı 3-3 ve 2-0 ile 3.turda da bir başka Alman temsilcisi Stutgart'ı 2-0 ve 3-1 ile kupa dışına itmeyi başardı. Bu sezon kendi sahasında oynadığı 24 maçın sadece 2'sini kaybedip 19 tanesini kazanan Gök Mavililer iç sahada oldukça başarılı. Lazio'nun teknik direktörlüğünü yapan Petkovic geçtiğimiz sezon Süper Lig'de Samsunspor'u çalıştırdı ancak başarılı olamayarak sezonu tamamlayamamıştı. Petkovic'in Fenerbahçe'ye karşı şansı tutuyor. Sırp hoca, Fenerbahçe'ye karşı Young Boys ve Samsunspor'un başında çıktığı 3 maçta da mağlup olmadı. 3 maçın 1'ini kazanan Petkovic'in öğrencileri 2 maçta da sahadan beraberlikle ayrıldı. Lazio'nun en önemli oyuncuları ise Ladesma,Mauri,Ederson,Hernanes,Klose,Kozak,Saha ve eski Galatasaraylı Cana. Bu sezon 42 maçta 11 gol 7 asistlik bir performans sergileyen Hernanes'e özel önlem almak gerekecek. 24 maçta 11 gol atan Alman efsane Klose ise sakat. Onunla beraber takımın 1.kalecisi Marchetti ve Floccari sakatlıkları, Louis Saha da Avrupa Ligi kadrosunda ismi olmadığı için Fenerbahçe'ye karşı oynayamayacak. Kart cezalı oyuncusu olmayan Lazio'da buna karşılık Ciani,Biava,Cavanda,Gonzalez,Mauri ve Kozak kart sınırında bulunuyor..

Lazio daha önce 8 kez karşılaştığı Türk takımlarını 6 kez yenmeyi başardı. (1 beraberlik-1 yenilgi) Fenerbahçe ise 13 kez karşılaştığı İtalyan takımlarına karşı 3 galibiyet ve 10 mağlubiyet aldı. Fenerbahçe'nin kadrosunun toplam değeri 145 milyon €'yu bulurken, SS Lazio'nun toplam değeri 128 milyon €. İtalyan temsilcisinin fikstürü de Fenerbahçe maçlarına girilirken bir hayli sıkışacak. Öyle ki fikstürleri Catania,Fenerbahçe(D),Roma(D),Fenerbahçe,Juventus şeklinde gidiyor. Bu Sarı Lacivertlilerin elbette avantajı olacaktır. Fenerbahçe 4 Nisan'daki ilk maça, cezası biten Meireles ve taraftarının desteğiyle çıkacak. Oysa Lazio kendi sahasındaki maçta cezası dolayısıyla seyircisinden mahrum olacak. İç saha performansı bu kadar olan iyi bir takım için büyük dezavantaj..

Tur için favorim olmasa da küçük nüanslar Fenerbahçe'yi 51 ile bir adım öne çıkarıyor. Ama Lazio kesinlikle Fenerbahçe'nin bu sezon Avrupa'da karşılaşacağı en iyi ekip ve Sarı Lacivertliler yarı finale yükselmek istiyorsa Kadıköy'deki ilk maçı kazanmak zorunda.. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder