Bu Blogda Ara

Translate

30 Mart 2012 Cuma

Unutulmaz 5 Trabzonspor-Fenerbahçe Golü

Bu haftaki nostalji köşemizde hafta sonunun gündemine uygun bir konu var. Şampiyonluk yarışını direkt etkileyecek ve 1 Nisan Pazar günü karşı karşıya gelecek iki takım olan Trabzonspor ve Fenerbahçe 38 yıldır birbirlerine rakip oluyorlar. Ve bu 38 yılda öyle maçlar öyle goller atıldı ki, sadece iki takımın değil lig tarihinin kaderini değiştirdi. İşte şimdi size bu rekabetten seçtiğim 5 önemli golü paylaşacağım. Sizde kendi sıralamanızı yapıp, yorum olarak atabilirsiniz. İyi okumalar !




5 - İbrahima Yattara -  Trabzonspor 2-0 Fenerbahçe (10 Mayıs 2008)


O sezon Zico yönetiminde başarıdan başarıya koşan ve Şampiyonlar Liginde Çeyrek Final oynayarak kulüp rekorunu kıran Fenerbahçe ligde ise aynı başarıyı gösterememişti. Galatasaray yenilgisinin ardından Kadıköy'de Gençlerbirliği'ni 3-2 yenen Sarı Kanaryalar, şampiyonluk şansını son maça Avni Aker'e bırakmıştı. İki takımında temkinli başladığı maçın
31.dakikasında Trabzonspor kontra atağında topla buluşan Gineli Yattara kendine has stiliyle sol kanattan ceza sahasına girerek Serdar'ın sağından topu filelere gönderiyor ve takımını öne geçiriyordu. Daha sonra Umut ile 1 gol daha bulan Trabzonspor maçı 2-0 kazanıyor, sezonu 2.tamamlayan Fenerbahçe'de başkan Aziz Yıldırım " Bu takımın yürüye yürüye şampiyon olması gerekirdi. " diyerek efsane tespitini yapıyordu. Bu açıklamaların ardından Haziran 08'de Zico ile yollar ayrılırken, onun yerine gelen Aragones ile Sarı Lacivertliler 1 yıl sürecek duraklama devrine giriyorlardı..


4 - Mehmet Aurelio - Trabzonspor 1-2 Fenerbahçe (26 Kasım 2006)

100.yılını geçiren Fenerbahçe'de çift forvet Deivid-Kezman ikilisi nedeniyle en çok eleştirilen isim kuşkusuz "stajyer" Zico idi. Üst üste alınan kötü neticelerden sonra Newcastle maçıyla beraber tek forvete dönüş yapan Brezilyalı hocanın takımı bu sistemin en önemli deneme maçlarından birinde Trabzonspor ile karşılaşıyordu. Karşılıklı pozisyonlar ile başlayan maçta Appiah ile öne geçen Fenerbahçe'ye Trabzonspor Umut ile karşılık veriyordu. 73.dakikada kullanılan bir duran topta ön direkte kafayı vuran  Mehmet Aurelio hem takımına 3 puan getiyor, hem de Zico'nun koltuğunu sağlamlaştırıyordu. O sezonun sonunda bu kritik deplasmandan 3 puan çıkartan Fenerbahçe şampiyon oluyor, Şampiyonlar Liginde Çeyrek Final oynayacağı efsane 2007-2008 sezonuna yelken açıyordu.. 


3 - Mamadou Niang - Fenerbahçe 2-0 Trabzonspor (30 Ocak 2011)

Devre arasına lider Trabzonspor'un 11 puan gerisinde giren Fenerbahçe, Türkiye Kupasında da Yeni Malatya'ya 2-1 yenilerek elenince çanlar Aykut Kocaman için çalıyordu. Ancak taraftarın sahip çıkmasıyla toparlanan takım Antalyaspor'u deplasmanda 1-0 yenerken, Trabzonspor içerde Ankaragücü ile içerde 1-1 berabere kalınca fark 9'a iniyordu.  Kadıköy'de  rakibiyle adeta final maçına çıkan Sarı Lacivertliler 19'da Lugano ile öne geçiyor, 24'de Mehmet Topuz'un mükemmel ortasına nefis bir son vuruş yapan Senegalli Niang Trabzonspor'un fişini çekiyordu. Maçı 2-0 kazanan Fenerbahçe yakaladığı 17'de 16'lık seriyle ligi 83 puanla tamamlıyor, aynı puanla sezonu bitiren Trabzonspor ise bu gol yüzünden ikili averajda geride kalınca şampiyonluğu rakibine kaptırıyordu..


2 - Burak Yılmaz - Fenerbahçe 1-1 Trabzonspor (16 Mayıs 2010)

2009/2010 bir çok Fenerbahçelinin özellikle son maçıyla beraber hatırlamak istemediği bir sezon. Şüphesiz bunda en büyük pay attığı gol, şans golü de olsa Burak Yılmaz'da. 34.haftaya gelindiğinde Fenerbahçe en yakın rakibi Bursaspor'un 1 puan önünde 73 puanla liderdi. Son hafta karşılaşacakları takım ise 1 hafta önce en büyük hedefi Türkiye Kupasını kazanmış, ununu elemiş eleğini asmış Trabzonspor'du. Bütün koşul ve ibreler şampiyon olması için Fenerbahçe'yi gösteriyordu. 72 puanlı Bursaspor'da 2.lik bile büyük başarı sayılacaktı. İşte böyle bir atmosferde maça çıktı Fenerbahçe. Güiza ile golü buldu da. Ancak 1-0 önde oynamanın rahatlığından mıdır bilinmez 3 oyuncunun bi anlık dalgınlığıyla pozisyon bulan Colman'ın güzel ortasıyla 23.dakikada Burak garip bir gol atıyor ve skor 1-1'e geliyordu. Enteresandır ama bu gol aynı zamanda ligde 10 haftadır kalesinde gol görmeyen Volkan Demirel'in yediği ilk gol oluyordu. 1-1'den sonra  sayısız fırsattan faydalanamayan, şampiyon olmak için herşeyi yapan, şut rekoru kıran Sarı Lacivertli takım golü bulamıyor, maç 1-1 bitiyor öte tarafta Beşiktaş'ı 2-1 yenen Bursaspor şampiyon oluyordu. Şampiyonluğu 2.kere son maçta kaybeden Daum ile Fenerbahçe'nin yolları ayrılırken, Trabzonspor Şenol Güneş yönetiminde çok başarılı olacağa bir sezona doğru ilerliyordu..


1 - Aykut Kocaman - Trabzonspor 1-2 Fenerbahçe (5 Mayıs 1996)

5 Mayıs 1996 tarihindeki bu maç aslında 1996 şampiyonunu belirlemesinin dışında, farklı anlamlar da taşır. Sezonun 32.haftasında oynanan müsabaka öncesi Trabzonspor rakibinin 1 puan önündeydi. Yani bu maçtan alınacak 1 puan Bordo Mavilililerin son 2 haftaya puan avantajıyla girmesi demekti. Ama Trabzonspor ve Şenol Güneş'in bu avantajın farkında olduklarından bahsedebilmek güç. Maça fırtına gibi başlayan Karadeniz temsilcisi kazanarak 12 yıllık şampiyonluk hasretine son vermek için varını yoğunu ortaya koyuyordu. En nihayetinde 18'de Abdullah ile öne de geçtiler. Golden sonra da 2.'yi isteyen,arayan,arzulayan taraf Trabzonspor'du. Ancak o zamanlar 23 yaşında olan Fenerbahçe'nin genç kalecisi Rüştü buna direniyordu. Derken 55'de Oğuz yaydan mükemmel bir frikik çıkarıp takımına beraberliği getirdi. Ardından 80'de Halil İbrahim'in yerine oyuna giren genç Erol'un ortasına uzak direkte Aykut Kocaman dokunuyor ve Fenerbahçe mucize gibi bir maç kazanıyordu. Son düdük çaldığında Trabzonlular skora inanmak istemezler, rivayete göre 1 kişinin o maçtan sonra intihar ettiği bile söylenir kentte. Aynı zamanda Trabzonspor-Fenerbahçe gerginliğinin çıkış maçı da bu maçtır. Her zaman söylenen futbol sadece futbol değildir lafı bu maç için söylenmiş olmalı. O sezon sonunda şampiyon Fenerbahçe olurken, maçtan sonra rakiplerini tebrik eden Aykut Kocaman, Oğuz Çetin ile beraber dönemin başkanı Ali Şen tarafından Fenerbahçe'den gönderiliyordu. Trabzonspor ise o maçın üzerinden 17 sene geçmesine rağmen halen şampiyon olamadı..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder