Bu Blogda Ara

Translate

2 Haziran 2014 Pazartesi

2015 model Şampiyon Fenerbahçe


Yazıya başlamadan önce Fenerbahçe'nin 2013/14 sezonunu nasıl geçirdiğine bakalım. Süper Lig'i 74 puanla şampiyon tamamlayan Sarı Kanaryalar, Avrupa'da Avusturya Şampiyonu Salzburg'u elerken, Arsenal'a direnemedi. Devamındaysa malum süreç yaşandı. Kupada ilk turda Fethiyespor'a elenilmesi, son 2 sezonun kupa şampiyonu olunduğu için camiada pek önemsenmedi. Yani Fenerbahçe görece başarılı bir sezon geçirdi. Şimdi yazının ana konusu olan transfere geçelim..

Geçen sezon hariç transferde hep ağırkanlı davranmakla suçlanan Fenerbahçe yönetimi, bu kez aynı hataya düşmedi ve takımın en büyük ihtiyacı olan yaratıcı futbolcu eksikliğini Atletico Madrid'den Brezilyalı star Diego Ribas ile doldurdu. Bilenler bilir Diego benim çeşitli aralıklarla önerdiğim bir futbolcuydu. Son günlerde ismi Beşiktaş ile anılınca içim buruklaşmıştı. Ama yönetim büyük bir sürpriz yaparak 29 yaşındaki AMC'ye imza attırdı. La Liga şampiyonu patentiyle gelecek Diego'nun 8-10 aralığında gol atacağını 10-12 de asist yapacağını düşünüyorum. Bence Fenerbahçe, yeni 10 numarasıyla turnayı gözünden vurdu.

Diego dışında Sarı Lacivertli ekibin 2 mevkiye daha ihtiyacı görünüyor. Devre arasında Türk forvet diye bas bas bağırmamıza rağmen yönetim transfer yapmamıştı. Bunun üzerine Emenike,Webo ve Sow üst üste sakatlanmış ve Fenerbahçe, kara Şubat ile nerdeyse şampiyonluğu kaçırma noktasına gelmişti. Bu Ocak'ta da bu 3 oyuncu Afrika Kupasına gidebilir. Sarı Lacivertli ekip yine Alper ve Kuyt'a kalmamak için bu kez mutlaka Türk forvet almalı. Hemen akla Mevlüt geliyordu ama yönetim Mayıs'ın son günlerinde bu ismi yalanladı. Benim önerim Kasımpaşa'da 8 gol 8 asistle başarılı bir sezon geçiren 26 yaşındaki Milli forvet Adem Büyük (kendisi Fenerbahçelidir) veya Karabükspor'un 26 yaşındaki Milli ve patlayıcı forveti Ahmet İlhan.. Fenerbahçe'nin bir başka eksiği sağ bekte. Gökhan Gönül sakat veya cezalı olduğunda bir orta saha oyuncusu olan Mehmet Topuz'un idareten oynadığı mevkide mutlaka alternatif bir oyuncu alınmalı. Burası için de tavsiyem Eskişehirspor'un 23 yaşındaki Milli sağ beki Tarık Çamdal veya Bursaspor'un 24 yaşındaki beki Şener Özbayraklı. Bu iki oyuncudan biri alındığı takdirde Fenerbahçe uzun süre sağ bek sıkıntısı çekmeyecektir..

Şampiyonda Caner Erkin, genç kaleci Erten ile kiralık futbolcular Berk,Hasan,Onur ve Furkan'ın kontratları bitiyor. Yıllık 800 bin € gibi komik bir rakama oynayan Caner Erkin ile hakkı neyse verilerek %100 kontrat uzatılmalı. Zaten yönetim de yüksek ihtimal gerekeni yapacaktır. Berk,Hasan, Onur ve Furkan ile sözleşme uzatılacağını sanmıyorum. Kaleci Erten de kalabilir.. Kira demişken Stoch,Krasic,Yobo,Ertuğrul,Recep Niyaz,Beykan ve Berkay Can kira kontratları bittiği için takıma dönecekler. Bu oyuncularla ilgili nacizane görüşüm ; Stoch ve Ertuğrul mutlaka takıma dönmeli, Recep Niyaz kamp performansına göre değişebilir, Beykan ve Berkay Can bir daha kiralanmalı, Krasic ve Yobo ile yollar ayrılmalı..

Bir de yabancı konusu var, sınır 5+3. Geçen seneye göre tek avantaj kulübede 3 yabancı olacak. Sahadaki 5 sayısı az görünse de tribün saçmalığının bitmesi olumlu. Sarı Lacivertli takıma bir de bu yönden bakarsak, Sow,Webo,Kuyt,Bruno Alves ve Emenike kalacak gibi görünüyor. Bu 5'e bir de Diego Ribas eklendi, 6. Başka yabancı gelmeyeceğine göre kalan 2 hak Meireles,Stoch ve Kadlec arasında belirlenecek. Bu isimler kampta belirlenecek olsa da benim kişisel kanaatim -ihtiyaçları da düşünerek- Kadlec (her pozisyonda oynama avantajı ile profesyonelliği) ve Stoch (kanatlardaki eksikliği kapatma potansiyeli ile yaşıyla) bir adım önde görünüyor. Dünya Kupası sonrası gelecek güzel bir teklifle istikrarsız Meireles ile yollar ayrılabilir diye düşünüyorum. Zira Fenerbahçe'nin o mevkide kullanabileceği bir çok alternatifi var.. 

Takımdan ayrılması gereken oyunculara gelirsek, Meireles dışında Yobo,Holmen,Cristian ve Krasic sezon başı kampına bile çağrılmamalı. Çok forma şansı bulamayan bir başka isim Serdar Kesimal'in top tekniğini beğenenlerdenim. Eğer sorun etmeyecekse kadroda yedek stoper olarak kalabilir. Salih Uçan-Roma meselesine gelirsek, Roma, Salih için 15 M € veriyorsa zaten yapacak bişey yok. Lakin bunun altında bir rakama kesinlikle satılmamalı. Malum orta saha zaten boşalıyor, Salih 1-2 yıla bu takımın banko oyuncusu olacaktır. Pişman olmamak için iyi düşünülmeli ve 15 M dışında en fazla kiralanmalı düşüncesindeyim.. Onun dışında sezonun son bölümlerinde görev alan İbrahim Serdar ve Muhammed gibi genç isimler de 2 paragraf yukarıda saydığım oyuncular gibi kiralanabilir..

Toparlarsak Fenerbahçe, Diego dışında bir sağ bek ve bir forvet ile transferi bitirmeli. Stoch ve Ertuğrul'un yeniden takıma dönmesi gerektiğini düşünüyorum. Onun dışında Sarı Lacivertli ekipte pek transfer hareketliliği beklemiyorum. 5 yabancı ve sözleşmesi biten genç oyuncular hariç kadro da korunursa mevcut hoca ve yönetimle seneye de şampiyonluğun en büyük favorisi olan Fenerbahçe ilerleyen yıllarda Avrupa'da da çok büyük başarılara imza atacaktır..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder