Bu Blogda Ara

Translate

3 Haziran 2012 Pazar

Uçan Hollandalı "Dirk Kuyt"


3 Haziran Fenerbahçelilerin uğruna inandığı bir tarih. Neden diye sorarsanız cevabı 8 yıl öncesinde gizli. Sarı Lacivertli taraftarların modern zamanların efsanesi olarak tanımladıkları Alex De Souza 8 yıl önce bugün çubuklu ile tanıştı. Hem de "Kandırmayın Fenerbahçelileri, Alex Malex gelmez!" diyenlere inat. Yine bir başka 3 Haziran (1964) Lefter'in emeklilik tarihi. Bugünde durağan geçen bir günün ortalarında bir başka büyük transfer açıklandı. Fenerbahçe, Liverpool'un "efsane" (kendileri öyle diyorlar) futbolcusu Dirk Kuyt ile 3 yıllık sözleşme imzalandığını duyurdu. Kim peki bu Kuyt ? Şimdi Fenerbahçe'nin yeni transferi Kuyt'un kariyerinden bahsedelim..


31 yaşındaki futbolcu, alt yapı eğitimini 1985-1998 tarihleri arasında Quick Boys takımında aldı. Kuyt profesyone kariyerine ise 18 yaşında Utrecht de başladı. Burada 5 sezon oynayan futbolcu çıktığı 160 maçta 51 gol kaydetti. Bu takımda zirve performansına 2002/03 sezonunda ulaştı ve Altın Ayakkabı ödülünü kazandı. Yine aynı sezon takımının finalde Feyenoord'u 4-1 yenerek Hollanda Kupası'nı kazanmasına yardım etti. Bu performans kendisini 1 M € karşılığında Pierre Van Hooijdonk'un yerine forvet arayan Feyenoord'a taşıdı.  Eylül 2004'de Liechtenstein karşısında ilk kez Milli formayı giydi. 2005 yılında Feyenoord'un kaptanlığına getirildi. Aynı yıl 29 gol kaydederek gol kralı oldu. 2006 yılında ise performans olarak Hollanda'da zirve yaptı ve yılın futbolcusu seçildi. Aynı yıl düzenlenen Dünya Kupası'nda Hollanda formasını giydi. 101 maçta 71 gol attığı Feyenoord performansından sonra 2006 Temmuz'unda 16 M € karşılığında Liverpool'a transfer oldu. Kırmızılara forvet olarak gitse de Benitez ondan sağ açık olarak faydalandı. İlk sezonunda Milan'a karşı Şampiyonlar Ligi'nde final oynadı, 1 de gol attı. Bir sonraki sezon en iyi Şampiyonlar Ligi performansına ulaştı 12 maçta 7 gol attı. 2008 Avrupa Şampiyonası'nda yine Hollanda'nın kadrosunda görev aldı. 2008/09 sezonunda ligi 2.sırada bitiren Liverpool'un en önemli oyuncularındandı ve 12 gol kaydetti. 2010 Dünya Kupasında final oynayan Hollanda Milli Takımının en önemli oyuncularındandı. İlk 11'de başladığı finali takımı kaybedince, sahadan 2.lik madalyasıyla ayrıldı. 2010/11 sezonu onun EPL'deki en iyi sezonu oldu. Çıktığı 33 maçta 13 gol attı. 2011/12 sezonunda ise Liverpool menajeri Hodgson, Suarez-Carroll ikilisine forvette yer verince ofansif olarak performansı düştü. Ama yine de takımına önemli katkılar sağladı. Lig Kupası finalinde gol atarak kupayı takımına kazandırdı. Yine FA Cup finali oynayan kadronun içinde yer aldı. Liverpool taraftarları tarafından sezonun en iyi futbolcusu seçildi. Bert Van Marvijk'in EURO 2012 kadrosuna seçilmeyi başararak Hollanda ile 4.büyük turnavaya da katılmayı başardı. Kuyt tamamını sağ açık olarak oynadığı Liverpool kariyerini 207 maçta 51 golle bugün itibariyle noktaladı. Ve Liverpool taraftarları onu Fenerbahçe'ye efsane olarak uğurladı. Ayrıca Dirk Hollanda Milli Takımında da çıktığı 85 maçta 24 gol kaydederek 100'ler kulübüne girmek üzere..

Sadece 2,5 M € yıllık ücret ve 1 M € bonservis bedeli ile transfer edilen Uçan Hollandalı bu yönüyle de örnek bir transfer teşkil ediyor. Aykut Kocaman'ın onu nasıl kullanacağı şimdilik muallakta olsa da hem sağ açık hem de forvet pozisyonunda oynayabilen futbolcunun bu iki pozisyonunun da hakkını vereceği kesin. Peki Kuyt transferinin manevi yönü ? Fenerbahçe'ye en son gelen Hollandalı taraftarlar tarafından kutsanmış ve adının başına "Aziz" lakabı eklenmişti. Kuyt'ta da bu potansiyel fazlasıyla mevcut. Kariyeri boyunca sadece 3 takımda oynaması, Liverpool formasıyla 6 sezonda 398 lig maçının 377'sinde oynaması ve sadece 21'ini kaçırması yani istikrarı, kendisi için Rafael Benitez'in "Dirk her menajerin kadrosunda hayalini kurduğu bir oyuncu" ve Gerrard'ın "O nerde ne yapacağını bilen gerçek bir profesyoneldi. Bir Liverpool efsanesiydi. Onu çok özleyeceğim." sözleri oyuncunun kişiliğine ve profesyonelliğine ışık tutmakta. Önünde Hooijdonk gibi bir örnek varken, onun gibi olur mu bilinmez ama 2005'den bu yana onun gibi olmaya en yakın futbolcu Dirk diyebiliriz.. (Alex başlı başına Alex onu katmıyorum.)

Yazımızın son kısmında Aykut Kocaman'ın yeni sezon kadrosu ve taktiği üzerine tahminlerimizi paylaşalım. Bilindiği üzere Aykut Kocaman bu yaz kafasındaki 4-3-3'e uygun bir kadro kurmak üzere transferlerini yapıyor. Kaleyi Volkan'a verirsek, defans 4'lüsü Gökhan-(Ziegler yada Hasan Ali)-Bekir-(Yobo yada Lugano)'dan oluşacak. Orta sahaya çok koşan,basan,pres yapan oyunun her iki yanını da oynayabilen Mehmet Topal-Cristian-Mehmet Topuz'u koyalım. İleri üçlü'de ise solda Stoch, sağda Kuyt, ortada Sow ile Sarı Lacivertliler mükemmele yakın bir hücum gücüne sahip olacaklar. Bir de Giggs pozisyonunda kaptan Alex'in zaman zaman ilk 11'de, çoğu zaman 
kulübeden de olsa destek verdiğini düşünün. Rotasyona katılabilecek bir Tuncay Şanlı da Fenerbahçe hücum gücünü maximum'a ulaştırabilir. Herşeye karşın bu sistemde kilit ortadaki üçlüde. Bu üçlü oyunun iki yönünü de verimli oynayabilirse Fenerbahçe bu sezon rakipleriyle arayı ciddi şekilde açabilir..

1 yorum:

  1. 34 maçta 2 gol evet böyle bir başarı grafiğiyle arayı açar hemde çoooook :)

    YanıtlaSil